Coğrafya Topluluğu Trabzon Arazi Gezisi

31 Mart 2022 Perşembe

     Üniversitemiz Coğrafya Topluluğu tarafından 26 Mart 2022 tarihinde Trabzon güzertgahında saha çalışması gerçekleştirilmiştir.
     Yapılan etkinlikte katılımcılar (öğrenciler) eski kale yerleşmelerinden olan Andoz Kalesi (Espiye)’nin kuruluş yeri tercihine etki eden faktörleri yerinde gözlemleme imkanı bulmuştur. Ayrıca Yağlıdere Çayı’nın bulanık akması ve çayın denize kavuşmasıyla bulanıklığın doğuya doğru yön değiştirdiğini görerek Karadeniz’deki hakim akıntı yönünün batıdan doğuya doğru olduğunu öğrenmişlerdir.
     Yoroz Deniz Feneri’nde, katılımcılar deniz fenerinin çalışma mantığını yerinde gözlemleyebilmişlerdir. Ayrıca Yoroz Burnu’nun batı sektörlü hava akımları önünde engel teşkil ederek yağışın daha fazla bu orografyanın batısına düştüğü, doğusuna ise daha az yağış düştüğünü Giresun ili yağış veriyle karşılaştırmalı olarak incelemişlerdir (Giresun yıllık ortalama yağış miktarı 1200 mm, Trabzon yıllık ortalama yağış miktarı ise 750 mm). Yine Yoroz Burnu’nun doğusunda kalan Akçaabat kıyılarının mikroklima alanı özelliği göstermesine bağlı olarak maki elemanı olan zeytin ağaçlarının bu kıyılarda da yetiştiğini yerinde gözlemlemişlerdir.
     Sera Gölü’nde katılımcılar, gölün oluşumuna sebep olan heyelanı yerinde inceleyerek, heyelana ait morfolojik birimler olan heyelan aynası, heyelan tacı ve heyelan topuğu terimlerini heyelanın meydana geldiği lokasyon üzerinde görerek kavramışlardır. Ayrıca Hidrografya I dersinde anlatılan göl seviye değişimlerini tespit etmede kullanılan limnimetrelerden biri olan göl eşelini yerinde görerek inceleme imkanı bulmuşlardır.